POTRZEBNE BĘDĄ:
#cukinia – u mnie jedna średniej wielkości
#szpinak – pół opakowania
#czosnek – minimum 2 ząbki
#cebula – dowolna ilość
#mleczkokokosowe – 100-150ml
#ciecierzyca – 2-3 łyżki na porcję
#tofu – 1/4 kostki na porcję
#czarnuszka – opcjonalnie dla jej fanów
+
Rozgrzewające przyprawy: chilli, pieprz, imbir.
![](https://i0.wp.com/sposobnazycie.pl/wp-content/uploads/2019/10/krem-cukiniowo-szpinakowy.jpg?resize=512%2C355&ssl=1)
👇
Cukinię umyj, pokrój na kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj rozgnieciony czosnek, poszatkowaną cebulę, szpinak, mleczko kokosowe i przyprawy. Dolej wody, mniej więcej do zakrycia warzyw i gotuj 15-20 minut na małym ogniu. Zmiksuj przy użyciu blendera.
Tofu możesz pokroić w małą kostkę i wraz z ciecierzycą oraz czarnuszką podpiecz na patelni. Dodaj do zupy. Zajadaj ze smakiem!
![](https://i0.wp.com/sposobnazycie.pl/wp-content/uploads/2019/10/krem-cukiniowo-szpinakowy3.jpg?resize=512%2C498&ssl=1)