Brownie idealne jest tak #idealne, że nie ma sposobu na to, by sobie go odmówić!
Poza osobami, które są uczulone na czekoladę, nie znam nikogo, kto jej nie lubi.
Nie będę dziś rozwodzić się we wstępach, opowieściach o czekoladzie, jej właściwościach, itp. Szkoda czasu. To wszystko możesz znaleźć w internetach 🙂 Łap poniższy przepis i jak najszybciej wciel go w życie!
Nadchodzący weekend będzie idealny, aby sprawić sobie przyjemność, jaką jest brownie idealne!
POTRZEBNE SKŁADNIKI (na klasycznej wielkości tortownicę):
- 120g płatków owsianych lub mąki owsianej
- 120g migdałów lub mąki migdałowej
- 180-200g gorzkiej czekolady 80-90% kakao
- ¼ łyżeczki soli
- 70g kakao lub miksu kakao z karobem
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 3 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu (jeśli lubisz słodkie, daj 6 łyżek)
- 5 jajek
- 450-500g jogurtu greckiego
- 200g lub więcej mrożonych wiśni lub malin, albo miksu tych owoców
- płatki migdałowe do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzać do 1800C. W kąpieli wodnej rozpuścić olej i czekoladę. Płatki owsiane zmielić na mąkę w mocnym malakserze. Tak samo zrobić z migdałami. Przełożyć do miski i wymieszać z kakao/karobem i solą. W osobnej misce ubić jajka z cukrem. Następnie powoli dodawać jogurt i miksować, aż do połączenia składników. Powoli dodawać mąkę owsiano-migdałową z kakao i solą. Na koniec cienką stróżką wlewać roztopioną czekoladę i olej. Miksować do połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtykać owoce, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Ciasto powinno piec się do lekkiego popękania brzegów. Ostudzić na kratce i zajadać ze smakiem 😊
Przepis na inne, równie pyszne CIASTO znajdziesz tu -> https://sposobnazycie.pl/fantazyjne-nocne-ciacho/
WERSJA NA THERMOMIX:
Piekarnik rozgrzać do 1800C. Płatki owsiane i migdały wrzucić do Thermomix, zmielić na mąkę obroty 8 / 15 sekund (lub dłużej, jeśli będzie taka potrzeba). Przełożyć do miski, połączyć z solą i kakao. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy i czekoladę. W urządzeniu założyć motylek, wbić jajka, dodać cukier i ubijać temperatura 370C / obroty 3.5 / 3 minuty. Zdjąć motylek. Ustawić obroty wsteczne 3 lub 4 i powoli dodawać mąkę migdałowo-owsianą z kakao. Miksować do połączenia składniki dobrze się połączą. Dodać jogurt, a następnie małą stróżką wlewać roztopiony olej z czekoladą. Kiedy składników. Wylać masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtykać owoce, posypać płatkami migdałów i piec 20-25 minut, aż wierzch zacznie pękać. Test suchego patyczka jest tu zbędny 😊 Jeść po wystudzeniu.