Nie mam czasu, żeby sobie gotować…
Świat pędzi i Ty pędzisz w nim tak szybko, że często nawet nie zauważasz tego, że jesteś głodny. A jak już dostrzeżesz głód, to bez namysłu sięgasz po rzeczy, które szybko go zaspokoją. Niekoniecznie są to rzeczy zdrowe. Najczęściej jest to coś słodkiego, jakiś batonik, czasem fast-food, szybko hot dog na stacji benzynowej, ale zwyczajnie coś, co można kupić i odgrzać w mikrofalówce – jakaś lazania, albo mrożona pizza na grubym spodzie z seropodobnym serem…
To wszystko nie da Ci dobrej energii!
To wszystko sprawi, że zapełnisz żołądek, poczujesz przez chwilę błogie „aaaaleee się najadłem” i po chwili Cię „zamuli”. Pójdziesz uciąć sobie drzemkę lub sięgniesz po coś słodkiego, albo wypijesz sobie kawę z mlekiem, cukrem, albo mlekiem i cukrem, aby tego „zamulenia” nie czuć.
I tak będą mijały dni, tygodnie, miesiące. Samopoczucie z dnia na dzień gorsze, ubrania się kurczą, czujesz się źle we własnym ciele, ale wciąż na pytanie „Dlaczego sobie sam nie gotujesz?”, odpowiadasz: „NIE MAM CZASU”.
nie mam czasu….
NIE MAM CZASU! Patrząc na to, jak otaczający nas świat pędzi, jak my w nim pędzimy, to dziwię się, że ludzie jeszcze mają kuchnię w swoich domach 😉
Masz czas, uwierz mi.
Natomiast częściej brakuje Tobie sposobu i pomysłu na to, co można szybko i zdrowo wyczarować w swojej kuchni. Dobrym rozwiązaniem są mrożone warzywa, z których można szybko i właściwie bez dużego nakładu energii, ugotować zupę. Dzisiaj błyskawiczna ZUPA PEŁNA SŁOŃCA 🙂
POTRZEBUJESZ:
- opakowanie mrożonej mieszanki za zupę krem z dyni firmy Bonduelle
- 2 ziemniaki wielkości kiwi (jeśli nie masz czasu 😉 ich obierać, to pomiń)
- indyjskie przyprawy lub inne ulubione
- jeśli lubisz -> 100ml mleczka kokosowego (w składzie tylko kokos i woda, bez substancji zagęszczających)
- opakowanie kiełków na patelnię STIR FRY
- łyżka oliwy z oliwek lub łyżeczka oleju kokosowego
CO DALEJ?
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą do zakrycia warzyw, mleczko kokosowe i przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw około 20 minut i na końcu zmiksuj. W czasie gotowania się zupy na patelni podsmaż 2-3 minuty kiełki STIR FRY (na oliwie lub oleju kokosowym). No i już. Nakładasz porcję zupy, posypujesz kiełkami i zajadasz.
Proste i szybkie, prawda?
Spróbuj. Jak dasz sobie dobry pokarm, to będziesz miał więcej energii do działania i poczucie spełnienia w związku z tym, że zrobiłeś coś dla siebie drogi Czytelniku 🙂