ZDECYDOWANIE to najpierw głowa musi poczuć chęć zmiany.
Aby poczuć się lepiej w swoim ciele, aby dłużej cieszyć się zdrowiem, warto nauczyć się gotować inaczej. Warto świadomie zmieniać zawartość swojego koszyka zakupowego. Bo kiedy w domu znajdują się same lepsze produkty, to siłą rzeczy każdy nasz posiłek jest lepszy jakościowo. Nie mamy wokół siebie niechcianych i niekorzystnych dla zdrowia pokus.
Do Holenderskiego koszyka zakupowego wrzuciłam m.in.:
– brukselkę, roszponkę, awokado, pomidorki cherry, natkę pietruszki, szparagi (O TAK!), ogórki kiszone, marchew, buraki, czosnek, cebula, ziemniaki,
– jabłka, banany, mandarynki, mango, mrożone mieszanki owoców na smoothie (owoce leśne, mango, itp.),
– mleczko kokosowe, oliwa z oliwek, olej kokosowy,
– hummus (genialny jego skład!),
– kaszę gryczaną niepaloną, pieczywo pełnoziarniste na zakwasie z otrębami (to wywołało moje OLBRZYMIE zdumienie), wafle ryżowe, płatki owsiane,
– mini mozzarellę, tuńczyka w oliwie, jajka, ser kozi.
No i się zaczęło!
Wspólne gotowanie, a raczej indywidualny pokaz kulinarny połączony z wykładem na temat właściwych nawyków żywieniowych, to jest coś, co mogłabym robić każdego dnia.
Padło pytanie, czy da się zrobić obiad bez przysłowiowego schabowego, którym da się najeść.
No pewnie, że się da!
OGRANICZA NAS TYLKO WYOBRAŹNIA ?
I tak powstało pyszne i pożywne danie obiadowe.
SKŁADNIKI:
– opakowanie brukselki 500g,
-pół buraka,
– marchew,
– 2 ząbki czosnku,
– pół cebuli,
– natka pietruszki w dowolnej ilości,
– mleczko kokosowe – 125g,
– 70g miękkiego sera koziego,
– 100-120g tuńczyka (najlepiej, żeby był w oliwie),
– 100g kaszy gryczanej białej (można użyć dowolnej kaszy),
– pieprz, curry, zioła prowansalskie, inne ulubione przyprawy,
– 2-3 kulki mini mozzarelli (opcjonalnie).
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, marchew, buraka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Brukselkę podciąć i usunąć brzydkie listki. Kaszę opłukać obficie pod bieżącą wodą na sicie i ugotować według przepisu na opakowaniu lub klasycznie w proporcji 1:2 (porcja kaszy na dwie porcje wody). Na patelni rozgrzać trochę wody, wrzucić brukselkę, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem, i dusić pod przykryciem 5-7 minut. Dodać mleczko kokosowe, curry i inne przyprawy (poza solą) i na małym ogniu gotować kilka minut, aż mleczko delikatnie odparuje. Na osobnej patelni zeszklić na łyżeczce oleju kokosowego pokrojoną w kostkę cebulę, podlać wodą, dodać pokrojoną marchew i buraka. Dusić 7-8 minut. Wymieszać wszystkie warzywa ze sobą. Podawać z kaszą i pastą tuńczykową à Tuńczyka odsączyć, wymieszać z serkiem kozim i natką pietruszki. Na wierzchu można ułożyć kulkę mini mozzarelli.
Czas na wycieczkę i jedzenie na mieście też były ?
AMSTERDAM i THE AVOCADO SHOW dały mi ogrom radości, której nie da się opisać słowami!
Jeśli mieszkasz w Holandii lub wiesz, że ktoś mieszkający tam marzy o trwałej zmianie swoich nawyków żywieniowych, to serdecznie zapraszam do kontaktu!
e-mail: patrycja@sposobnazycie.pl
telefon: +48606677534