All I want for Christmas is….. nie przytyć
O to najczęściej obawiają się wszyscy będący na diecie.
Spokojnie. Święta to tylko kolacja wigilijna + 2 dni extra. Nie ma co panikować. Wystarczy zastosować kilka poniższych zasad, wrzucić na luz na poziomie umysłu i dramatów nie będzie.
- Zjedz pożywne śniadanie.
- Jedz tylko to, na co masz szczególną ochotę, a nie to wszystko, co jest wystawione na stół lub co wciska Ci żona, mama, babcia lub ciotka.
- Nakładaj jedzenie na mniejszy talerz, jeśli masz taką możliwość.
- Nie stresuj się każdym kęsem.
- Odejdź od czasu do czasu od stołu i pójdź na spacer.
- Zachowaj regularność i odpowiednie nawodnienie.
- Pij wodę, dużo wody. Woda z cytryną lub octem jabłkowym (o ile nie masz problemów z żołądkiem) będę Cię wspomagały w te świąteczne dni.
- Pij napary z mięty, kopru włoskiego i inne ziółka.
- Po alkohol sięgnij w ilości symbolicznej, jeśli masz taką potrzebę.
- Dokładnie gryź każdy kęs, dzięki czemu szybciej zaspokoisz swój ośrodek głodu. Dokładne gryzienie, to również ułatwienie pracy całemu układowi trawiennemu.
- Pamiętaj, że Święta Bożego Narodzenia są tylko raz w roku. Jeśli zjesz trochę więcej i na wadze zobaczysz +2kg, to świat się nie zawali i nie będziesz gorszym człowiekiem. Zwyczajnie wróć do swoich dobrych nawyków żywieniowych i za kilka dni będzie po problemie. A jeżeli nie masz jeszcze wypracowanych dobrych nawyków żywieniowych, to wiesz gdzie mnie znaleźć 😉

Na świąteczne śniadanie możesz przyrządzić sobie i całej rodzinie PIERNIKOWĄ OWSIANKĘ.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 4-5 łyżek płatków owsianych (możesz użyć też płatków gryczanych i jaglanych),
- około szklanki wody,
- łyżka ziaren słonecznika lub płatków migdałów,
- łyżka przyprawy do piernika (wybierz taką, która nie ma w składzie mąki pszennej i najlepiej, aby była też bez cukru),
- mandarynka lub inny owoc,
- kokosowy mus z pieczonej dyni / batata / marchewki –> warzywa należy upiec do miękkości i zmiksować z wiórkami kokosowymi i cynamonem (na 200g warzyw 2-3 łyżki wiórków kokosowych i łyżeczka cynamonu)
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Płatki wymieszaj ze słonecznikiem lub płatkami migdałów i przyprawą do piernika. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu kilka minut. Przełóż do miseczki. Ułóż owoce i kokosowy mus. Możesz też pominąć mus i do gotowania owsianki dodać wiórki kokosowe i np. pół banana. Baw się kompozycjami na wiele sposobów.
