Weekend dobiega końca i jak co tydzień pojawia się dylemat
CO TU PRZYGOTOWAĆ NA JUTRZEJSZY OBIAD?
Wiadomo, że większość z nas nie lubi kombinować, chce szybko i bez większych „filozofii”.
Obiad w 15 minut.
Nie wierzycie, że się da? Da się! Tylko trzeba mieć składniki w domu 😉
Potrzebne składniki (1 porcja):
- 50g suchego makaronu pełnoziarnistego / gryczanego
- 2-3 ząbki czosnku lub więcej, jeśli lubisz
- pół czerwonej cebuli (przelej ją wrzątkiem przed szatkowaniem
- płaska łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
- mała puszka lub słoiczek tuńczyka w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, albo połówka wędzonej makreli albo resztki mięsa z niedzielnego obiadu 😉 (koniecznie bez panierki) – około 70-100g
- warzywa w dowolnej konfiguracji, u mnie cukinia, papryka ramiro, seler naciowy – 150g
- łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni
- kurkuma, pieprz, natka pietruszki, ulubione zioła (dobrze komponuje się mieszanka aglio olio)
Makaron ugotuj al dente. W czasie jego gotowania poszatkuj cebulę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż te dwa składniki 1-2 minuty. Dodaj kurkumę, pokrojoną cukinię, paprykę i seler naciowy (lub inne warzywa, które lubisz). Duś razem kilka minut. Na końcu dorzuć odsączonego tuńczyka, albo inny „wkład”. Dopraw pieprzem, natką pietruszki i innymi ziołami.
W wersji na wynos możesz zabrać w pojemniku razem z porcją kiszonej kapusty 🙂