Dziś będzie krótko, zwięźle i na temat 😉
Kiedy kończy się tydzień i czas na weekend, często pojawia się pytanie: “Co jutro na obiad?”
Przychodzę z pomysłem.
TARTA JAGLANA Z KREMEM WARZYWNYM
Jest bez glutenu, bez jajek, lekka i smaczna. Oczywiście można dorzucić do niej kawałki mięsa, ryby lub owoców morza (kreatywność w kwestii połączeń smakowych dowolna).
Czasami (w sumie to nawet często) robię ją dla innych na zamówienie 🙂
Potrzebna będzie klasyczna forma do tarty. Moją ulubioną jest ta z wyciąganym dnem. Dzięki niej dużo łatwiej jest przełożyć tartę na talerz i unikamy wtedy niszczenia formy podczas krojenia (tak, tu wyłania się mój midi-perfekcjonizm).
Potrzebne SKŁADNIKI:
- 150g kaszy jaglanej (suche ziarno, po ugotowaniu około 500g)
- 2 łyżki mąki ryżowej + 2 łyżki mąki z tapioki lub zamiast tego 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki twardego oleju kokosowego lub 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pieprz, szczypta soli różowej himalajskiej
- warzywa (mogą być dowolne, w ilości minimum 600g), np.:
- 2 duże marchewki starte na tarce
- papryka pokrojona w kostkę
- cukinia pokrojona na wstążki / plastry
- koperek – pęczek
- może być brokuł z cukinią
- cukinia ze szpinakiem
- pół szklanki mleka roślinnego, np. owsianego (można zrobić w domu – chcesz wiedzieć jak? Napisz 😉
- łyżka mielonego siemienia lnianego
U mnie krem składał się z marchewki, papryki, pora i cukinii “powtykanej” przed pieczeniem.
W wersji na zamówienie wygląda mniej więcej tak:
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować, ostudzić i zmiksować z olejem. Odłożyć 4 łyżki tego miksu. Do reszty dodać mąki, sodę, sól – wyrobić ciasto, wykleić blaszkę, wcześniej delikatnie przesmarowaną olejem kokosowym. Można wyrobić ciasto przy użyciu malaksera (Thermomix w trybie interwałowym robi to wyśmienicie). Piec 15 minut w 1800C. Warzywa (oprócz cukinii) podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy lub oleju kokosowego. Połowę warzyw zmiksować na gładką masę z odłożoną wcześniej kaszą, mlekiem roślinnym i siemieniem. Dodać resztę warzyw i wymieszać łyżką. Przełożyć na podpieczony spód, ułożyć wstążki z cukinii na wierzchu i piec 25-30 minut w 180-2000C. Ostudzić przed krojeniem.
SMACZNEGO!
Będzie mi miło, jeśli słów kilka napiszesz w komentarzu, klikając “leave a comment” 😉