Czasami sama nie wiem, co ugotować.
Czasem też zwyczajnie mi się nie chce…
Ale nie lubię jeść kanapek, czy też jakichś zapychaczy.
Lubię wykorzystywać spontanicznie to, co mam pod ręką 🙂 i tak oto powstała pyszna zapiekanka!
SKŁADNIKI (spokojnie na 5-6 porcji):
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta (zwana też kabaczkiem)
- papryka ramiro
- mała cebula
- pół kostki tofu naturalnego
- 2 jajka
- pół szklanki płatków owsianych (lub więcej – na oko, aby konsystencja przed włożeniem do piekarnika była w miarę zwarta)
- 2 jajka
- jogurt typu islandzkiego SKYR – po łyżce na porcję, do podania
- pęczek koperku 🙂
- ulubione przyprawy. U mnie dość prosto: czosnek niedźwiedzi, słodka papryka mielona, pieprz, kurkuma, oregano.

Wszystkie warzywa umyć, wiadomo 🙂 Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tofu pokroić lub rozgnieść widelcem. Jajka rozkłócić. Wszystkie składniki, poza jogurtem, połączyć ze sobą. Płatki owsiane dodawać bardziej “na oko”, tak, aby konsystencja była zwarta przed włożeniem do piekarnika. Doprawić do smaku według własnych preferencji. Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przesmarowanego delikatnie olejem kokosowym lub rzepakowym. Piec pod przykryciem 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem). Następnie odkryć i piec jeszcze 7-10 minut. Podawać z jogurtem i koperkiem 🙂 Zapiekanka z cukinii gotowa!
SMACZNEGO!
Daj znać, kiedy zrobisz i koniecznie napisz, jak Tobie smakowało.
A może masz swoje autorskie przepisy na zapiekanki, które chętnie zje cała rodzina? To doskonały sposób na to, aby nie stać godzinami w kuchni. Współcześnie mało kto lubi kombinować “co dziś na obiad?” Tym bardziej mając rodzinę złożoną z dorosłych i dzieci.
TEŻ TAK MASZ?
Czasami, jak słucham opowieści swoich znajomych, to zastanawiam się, jak będzie u mnie za kilka lat. Żona je coś innego, mąż musi mieć mięso i koniec kropka, a dzieci.. jedno wymaga pierogów, drugie naleśników i za nic w świecie nie da się tego połączyć w jedną całość. Trzeba ugotować 4 obiady! szok!
A z cukinii możesz jeszcze zrobić pyszną zupę –> https://www.facebook.com/sposobnazyciepl/photos/a.1335600106451742/2975386522473084/?type=3&theater
A jeśli chcesz przestawić rodzinę na zdrowszą odmianę chleba, zapraszam Cię po prosty przepis –> https://sposobnazycie.pl/chleb-gryczany-bezglutenowy/