Czasami siedząc w ciszy, delektując się smakiem ulubionej kawy, pojawia się u mnie ochota na mały łakoć. Właściwie nie wiem, czy zadowoliłby mnie tutaj smak gorzkiej czekolady, czy bardziej domowego ciasta, albo może owsianki na mleku kokosowym z owocami. W końcu jestem kobietą, więc zdecydowanie się na konkretną rzecz bywa trudne 😉
Tak sobie siedzę i szukam TEGO smaku w głowie…
Aż tu nagle!
WIEM!
Smak dzieciństwa w lekko odmienionej formie – owoce pod kruszonką 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 10 świeżych śliwek
- 4 łyżki borówek
- 6 łyżek płatków owsianych lub miksu płatków, np. jaglane, gryczane, owsiane (mogą być również otręby)
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- cynamon, kardamon
- orzech brazylijski i mięta jako dopełnienie 😉
PRZYGOTOWANIE:
Do kokilek włożyć po 2 łyżki kaszy jaglanej i po łyżce mleka kokosowego. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Ułożyć na kaszy, mocno dociskając łyżką. Oprószyć cynamonem i kardamonem (można pominąć). W małym garnku rozpuścić olej kokosowy, wymieszać z płatkami. Płatki rozsypać na wierzchu kokilek. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 2000C. następnie zmniejszyć temperaturę do 1800C i piec jeszcze 15-20 minut lub do momentu zarumienienia płatków. Dodać orzech brazylijski i miętę.