Dwa weekendowe śniadania przed nami
(a przynajmniej jedno niedzielne dla pracujących w soboty 😉 )
Wiadomo, że zwalniając w trakcie weekendu chcemy zjeść dobrze (większość z nas), ale też prosto i szybko. Jeśli nie macie koncepcji, to z całego serca polecam FRITTATĘ WARZYWNĄ. Skład warzywny zupełnie dowolny, w związku z czym można zrobić „FRITTATĘ NA WINIE” —> co się nawinie, to się wrzuci 😉
U mnie zielone szparagi, pomidorki koktajlowe, koperek, suszone pomidory i miks różnych ziół.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 300g warzyw na patelnię lub ulubionych świeżych (np. brokuły, pomidorki, cebula, bakłażan, cukinia
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki tartego parmezanu lub sera mozzarella lub feta
- piepr
- przyprawy kuchni włoskiej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE: Warzywa usmażyć na oleju (chociaż samo słowo „smażyć” przyprawia mnie o dreszcze), dodać przyprawy. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Jajka roztrzepać z wodą, pieprzem i serem. Przygotowaną masą zalać warzywa. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu 10-15 minut (aż masa jajeczna się zetnie). Przełożyć na talerz dnem do góry. Po kilku minutach pokroić na trójkąty. Podawać z sałatą lub PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM —> 3 rozdrobnione pomidory + łyżka oliwy + ząbek czosnku + przyprawy. Dusić kilka minut na patelni bez przykrycia.