Szkoda czasu na całą otoczkę, więc od razu przejdę do konkretów 😉
PRZEPYSZNE i ZDROWE CIASTO BANANOWE
Składniki (na klasyczną keksówkę):
- 40g orzechów laskowych
- 50g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- 100g orzechów włoskich lub migdałów blanszowanych
- 250g dojrzałych bananów (waga bez skórki)
- jajko
- 50g gęstego mleka kokosowego (aby było bardziej gęste należy wstawić je na minimum 8 godzin do lodówki, lepiej sprawdza się to w puszce)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną niepaloną)
- 80g oleju rzepakowego lub 60g płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy laskowe wraz z czekoladą zmiksować na mniejsze kawałki, ale nie na mąkę (malakser). Odłożyć do miski. Orzechy włoskie lub migdały zmielić na mąkę i również odłożyć do osobnej miski. Banany zmiksować z jajkiem na papkę. Dodać mleko kokosowe, olej i sól, ponownie zmiksować. Dodać mąkę z orzechów, mąkę gryczaną oraz sodę i kolejny raz zmiksować. Na koniec wmieszać czekoladę z orzechami laskowymi. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35-40 minut w temperaturze 1800C. Do suchego patyczka.