„Zielono mi…”
Nie będę się dzisiaj skupiała na jej treści, lecz kolorze z którym treść jest związana.
ZIELEŃ…
Wprowadza spokój
Ociepla wnętrze
Kojarzy się z pełnią życia
Daje wytchnienie zmęczonym oczom
Zielony to kolor pozytywny 🙂
Szparagi są ZIELONE!
Dlaczego warto jeść szparagi?
- zapobiegają powstawaniu nowotworów,
- łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego,
- wspomagają kobiety karmiące piersią,
- zawierają kwas foliowy (niezbędny zwłaszcza dla kobiet w ciąży), który wzmacnia organizm i spowalnia proces starzenia, pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek,
- zawierają mnóstwo witamin, min. witaminy A , C i E oraz beta-karoten,
- glutation wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- błonnik i inulina poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; dają również uczucie sytości,
- wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne – pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.
SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE
- pęczek zielonych szparagów (około 500g)
- cebula szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki wielkości kiwi
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 100ml mleka kokosowego
- kawałek korzenia imbiru – około 1cm
- koperek (minimum pół pęczka)
- pieprz, bazylia i inne ulubione zioła
- woda
- orzeszki pini lub ziarna słonecznika – po łyżce na porcję
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę, imbir i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym 1-2 minuty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, w razie potrzeby obrać. Pokroić na małe 2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać 3-4 minuty. Ziemniaki obrać i pokroić. Przełożyć wszystkie składniki do garnka, zalać wodą (do całkowitego zakrycia szparagów). Gotować 12 minut. Dodać mleko kokosowe i koperek. Gotować jeszcze 5-7 minut. Jak szparagi będą dostatecznie miękkie, zmiksować wszystko przy użyciu blendera. Podawać z orzechami pini lub ziarnami słonecznika.