Grudzień, to szalony czas… Czas gonitwy zawodowo-domowej i czas poszukiwania prezentów. Czas obdarowywania i przyjmowania (choć niektórych to mocno krępuje). Dla niektórych bywa to źródłem ogromnego stresu, choć powinien to być czas radości i pięknych beztroskich momentów. Niestety w większości tylko dzieci potrafią beztrosko cieszyć się tym wszystkim. Wielu dorosłych stresuje się tym, że prezent będzie nietrafiony, za mały, zbyt tani, że nie spełni czyichś oczekiwań…
Jestem zdania, że prezent powinien być od serca. Kupiony, a najlepiej zrobiony samodzielnie z myślą o osobie, którą będziemy obdarowywać. Osobiście zawsze staram się personalizować prezenty i w większości robię je sama w domu. Mam z tego OLBRZYMIĄ RADOŚĆ! Kto ma się ucieszyć, ten się ucieszy. Kto będzie miał o czym gadać, ten sobie pogada.
Ludzie zawsze gadali, gadają i będą gadać. Taka natura. Nie ma się co stresować, jeśli robisz coś w zgodzie z samym sobą.
Sama również cieszę się jak szalona, kiedy dostaję ręcznie wykonaną rzecz, np. ręcznie malowaną chustę z jedwabiu (dzięki P.!), własnoręcznie upieczone i ozdobione pierniczki (dzięki M.!), ręcznie wykonane kosmetyki (dzięki J.), bransoletkę (dzięki A.) i reszcie twórców również dziękuję…
W związku z powyższym ja w tym roku przygotowałam pierniczki (firmowe) i słoiczki z różnymi pastami dla przyjaciół. Przepisy znajdziecie poniżej.
PASTA ORZECHOWA Z KURKUMĄ I PŁATKAMI RÓŻY
SKŁADNIKI:
- 300g orzechów (np. arachidowe nieprażone i bez soli 200g + 100g nerkowców)
- łyżeczka dobrej jakości kurkumy
- 3 łyżki (lub więcej) suszonych płatków róży
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy miksuj w malakserze (u mnie Thermomix) tak długo, aż pojawi się olej. Dodaj kurkumę, miksuję jeszcze chwilę i na końcu dorzuć płatki róży, tylko lekko mieszając całość.
PASTA ORZECHOWO-KOKOSOWA
SKŁADNIKI:
- 300g orzechów (np. miks brazylijskich, migdałów, nerkowców lub pekan)
- 100g wiórków kokosowych (bez siarki w składzie)
- szczypta soli różowej himalajskiej
- + można dodać na sam koniec kawałki orzechów w ilości około 50-70g
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy wraz z wiórkami i szczyptą soli (bez przygotowanych orzechów w kawałkach) miksu tak długo, aż wydzieli się olej. Na koniec dodaj kawałki orzechów.
…
PASTA ORZECHOWO-KAWOWA Z ZIARNAMI KAKAOWCA
SKŁADNIKI:
- 300g orzechów (np. miks nerkowców z laskowymi lub pekan)
- łyżka świeżo mielonej kawy (ja używam Etno Cafe)
- 2-3 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
- jeśli lubisz możesz dodać 1/4 łyżeczka erytrytolu, ale nie jest to konieczne
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy dobrze zmiksuj, aż wytrąci się olej. Dodaj kawę i jeszcze chwilę miksuj. Na koniec delikatnie wmieszaj ziarna kakaowca. Jeżeli używasz słodzidła, dodać je w trakcie.
PASTA ORZECHOWO-PIERNIKOWA
SKŁADNIKI:
- 100g orzechów brazylijskich lub pekan
- 200g migdałów blanszowanych
- 2 łyżki przyprawy piernikowej (wybierz taką, która nie ma mąki pszennej w składzie)
- pół łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy wraz z migdałami zmiksuj w malakserze, aż do wytrącenia się oleju. Pod koniec dodaj przyprawę piernikową wraz z dodatkowym cynamonem i miksuj jeszcze kilka chwil. Jeśli lubisz, kiedy chrupie, możesz dodać migdały w słupkach.
…
MUS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 200g suszonych daktyli
- duża łyżka karobu (można zastąpić kakao)
- duża łyżka kakao
- szczypta soli różowej himalajskiej
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalej wrzątkiem i po 15minutach odsącz dobrze na sicie (odciśnij nadmiar wody). Zmiksuj w malakserze lub przy użyciu blendera z resztą składników. Przechowuj w lodówce. Jeśli lubisz możesz dodać odrobinę świeżo mielonej kawy lub ziaren kakaowca.