Pieczona owsianka odmieni życie wielu osób, które do tej pory nie lubiły owsianek.
Pieczona owsianka. Zwyczajnie tylko spróbuj!
Sporo osób, które spotykam na swojej drodze zawodowej na hasło „płatki owsiane” wykrzywia buzię. Często mówiąc przy tym: „bleeee, płatki oj nie nie…” 🙂 I jak zgłębiam temat u 99,9% tych osób, okazuje się, że owsianki przywołują niemiłe wspomnienia z dzieciństwa. Wspomnienia, w których owsianka gotowana była tylko na mleku (często z dodatkiem cukru lub miodu). Gotowana do momentu, aż zrobi się z niej taka „ciapka” (bo inaczej nie da się określić tej konsystencji).
Wcale się nie dziwię, że ta wersja przyprawia ludzi o dreszcze i w sekundę wywołuje postawę obronną.
Na szczęście większość osób
udaje mi się przekonać do tej ostatniej próby przygotowania owsianki po mojemu. Później odbieram mnóstwo wiadomości, że to PYCHA posiłek, i że tak mocno nasyca. To bardzo cieszy 🙂
Więc, jeśli jesteś jedną z tych osób, które X lat temu były zmuszane do jedzenia takiej owsianej „paciajki”, uwierz, że można to odczarować. Odczarować choćby przez spróbowanie owsianki pieczonej.
POTRZEBUJESZ (na 2 porcje):
- 100g płatków owsianych górskich
- 20-30g otrębów owsianych lub gryczanych (ja KOCHAM gryczane!)
- szklankę wody lub napoju roślinnego (poniżej masz link do prostego domowego napoju owsianego, a jeśli będziesz sięgać po te ze sklepu, uważaj na cukier w składzie)
- jabłko
- banana (najlepiej takiego niezbyt dojrzałego)
- łyżka kakao lub karobu
- 2 łyżki masła orzechowego
- masło klarowane do posmarowania miseczek żaroodpornych
- przyprawy, jeśli lubisz: kardamon, imbir, gałka muszkatałowa, cynamon, albo przyprawa piernikowa :))
A jak zrobić, to proste!
Piekarnik rozgrzej do 180stopni. Miseczki żaroodporne przesmaruj masłem klarowanym i na ich dnie ułóż plasterki banana. Płatki owsiane, otręby i kakao lub karob zalej gorącą wodą lub napojem roślinnym. Wymieszaj. Przełóż do miseczek. Powtykaj pokrojone jabłko (ze skórką, ale bez gniazda nasiennego), ułóż „kawałki” masła orzechowego na wierzchu i wstaw do pieczenia na 15-17 minut.
Proste, nie?
Z płatków owsianych możesz też samodzielnie zrobić OWSIANY NAPÓJ, za który w sklepie zapłacisz około 5zł za litr, a w domu będzie Cię kosztował tylko tyle, co 4 łyżki płatków owsianych 🙂 Przepis znajdziesz tu –> https://sposobnazycie.pl/domowy-napoj-owsiany/