Po ilości wiadomości, jakie otrzymuję od Was każdego dnia widzę, że tęsknota za nowymi przepisami jest OGROMNA! W związku z tym w końcu wykradłam trochę czasu na stworzenie zdrowszej receptury na małe co nie co do niedzielnej (i nie tylko) kawy 🙂
ENJOY!
Przepis na ciasto (tortownica o średnicy 26cm)
- 250g świeżego szpinaku
- 300g mąki ryżowej
- 7 jajek
- 100g ksylitolu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego w formie płynnej
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół na pół z sodą oczyszczoną
Szpinak umyć i zblendować. Odłożyć do miseczki. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia lub mieszanką proszku i sody oczyszczonej. Ksylitol zmielić na cukier puder. Dodać do niego jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) i ucierać minimum 6-7 minut. Powoli wlewać olej, ciągle miksując. Partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (brzegi wysmarować olejem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Ostrym nożem odciąć wierzch ciasta, uzyskując równy placek. Odcięte ciasto pokruszyć do osobnej miski. Ciasto wysmarować kremem, posypać pokruszonym „mchem” i borówkami.
Przepis na krem – wersja bez nabiału
- 2, a nawet 3 puszki śmietanki kokosowej Real Thai (zawartość kokosa powyżej 90%) – należy trzymać takie mleko minimum 12 godzin w lodówce, aby warstwa stała dobrze stężała
- ziarenka z laski wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- dla lubiących słodycz + 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- 3 łyżki płatków migdałów
Oddzielić delikatnie łyżką warstwę stałą mleczka od wody kokosowej i zmiksować ją z resztą składników.
Przepis na krem – wersja z nabiałem
- 450-500g serka naturalnego „Philadelphia” lub „Twój ulubiony” firmy Wieluń
- ziarenka z laski wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- dla lubiących słodycz + 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- 3 łyżki płatków migdałów
Zmiksować wszystkie składniki i wyłożyć krem na ciasto.