Może już wiesz, a może jeszcze nie.
We wrześniu rozpoczęłam kolejne studia.
Tym razem przyciągnął mnie kierunek „AJURWEDA – HOLISTYCZNA KONCEPCJA ZDROWIA”.
Obserwacje mam takie, że jak mówię „ajurweda”, to część osób dziwnie na mnie patrzy, bo wiecie… Szamaństwo, magia, sekta i takie tam określenia się ludziom nasuwają w pierwszym momencie. Natomiast, gdy mówię o „holistycznej koncepcji zdrowia”, to w oczach rozmówcy widać zachwyt! O jak super! kolejna rzecz związana ze zdrowiem, studiuj wytrwale do końca, abyś mogła mi lepiej pomóc…
Powrót do natury, słuchania własnego organizmu, poszukiwania i pielęgnowania równowagi w sobie. Nauka bycia tu i teraz, sam na sam ze sobą, akceptacji siebie, jak i świata, etc.
Program studiów jest bardzo bogaty, czas wypełniony po brzegi, z czego ogromnie się cieszę. Każdy dzień spędzany na uczelni ma 1,5h praktykę jogi. Poznaję jej różne odsłony.
Ciało jest wdzięczne,
umysł także,
a codzienność
nabiera nowego kształtu.
Poprawa zdrowia poprzez naturalne działania jest czymś, czego staram się używać każdego dnia. Jedną z prostych receptur ajurwedy, którą zastosować może każdy, jest ZŁOTE MLEKO na bazie PASTY Z KURKUMY.
Nie będę Was teraz zanudzać długimi opowieściami. Na te zapewne przyjdzie czas. Zwyczajnie zachęcam do spróbowania poniższych receptur w trosce o swoje zdrowie, jak i zdrowie swoich Bliskich. Szczególnie w tej części roku, gdy odporność otoczenia bywa nieco słabsza.
PASTA Z KURKUMY
SKŁADNIKI:
- 2- 3 łyżki kurkumy w proszku (najlepiej ekologicznej)
- 1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
- 2-3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj do niej kurkumę oraz pieprz. Gotuj, mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie na małym ogniu musi trwać nie mniej niż 7-8 minut (to wyciąga dobroczynne właściwości kurkumy). W razie potrzeby dodaj więcej wody (gdy pasta będzie szybko zbyt gęsta) lub więcej kurkumy (kiedy będzie za rzadka).
Pastę przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku,nie dłużej niż 21 dni. Idealnie nadaje się do ZŁOTEGO MLEKA, wszystkich dań obiadowych oraz koktajli i owsianek.
ZŁOTE MLEKO
SKŁADNIKI:
- łyżeczka pasty z kurkumy lub kurkumy w proszku z 2-3 szczyptami pieprzu czarnego
- szklanka mleka (krowiego z gospodarstwa lub roślinnego, np. mleczka kokosowego o dobrym składzie)
- pół szklanki wody
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka masła klarowanego lub oleju migdałowego (olej kokosowy ma działanie wychładzające, więc jeśli jesteśmy ciepłolubni, to lepsze jest Ghee)
- łyżeczka jasnego miodu z zaufanej pasieki – ilość do smaku (ja omijam, bo dla mnie jest zbyt słodkie)
- napój dobrze jest wzbogacić o imbir, cynamon, kardamon, odrobinę gałki muszkatołowej i szczyptę chilli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki oprócz miodu, wrzuć do rondelka i zagotuj. Gotuj minimum 8 minut, a najlepiej do momentu, w którym ilość napoju w rondelku zredukuje się do 1 szklanki. Przed wypiciem możesz dodać miód dobrej jakości z zaufanej pasieki.