Wszyscy odchudzeni po Świętach Wielkanocnych?
Diety CUD poszły w ruch? Oczyszczania sokowe, białkowe „szejki”, głodówki, lewatywy….
Magiczne proszki reklamowane w telewizji, galeriach handlowych, „herbalajfy” i „naturhałsy”, i na wadze -10kg w tydzień?
NIE?
Ojej…
POTWIERDZAM, TO NIE DZIAŁA!
Działa rozsądek, zmiana nawyków żywieniowych, regularność, odpowiednie porcje, nawadnianie organizmu, nowe kulinarne fit doznania, poznawanie siebie, ruch, spokój w głowie, uśmiech i może do kompletu DIETETYCZNY ANIOŁ STRÓŻ 😉
Ja – Dietetyczny Anioł Stróż (nazwa zaczerpnięta z rozmów moich pacjentów) przybywam z przepisem na weekendowe szaleństwo kulinarne. Mianowicie naleśniki inne niż pszenne, acz smaczne i lekkie dla brzucha 🙂 Jedne dla łasucha, drugie w wersji wytrawnej. Wszystko zależne od dodatków, które wybierzesz!
DO DZIEŁA!
SKŁADNIKI (5 małych grubszych lub 7 cienkich):
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki jaglanej
- łyżka mąki gryczanej (z białej gryki)
- łyżka mąki kokosowej
- 100ml mleka kokosowego
- olej kokosowy nierafinowany do smarowania patelni
-
- WERSJA NA SŁODKO – wszystkie składniki zmiksować blenderem
- mango
- banan
- łyżka mąki kokosowej
- kardamon mielony
- imbir mielony
- cynamon (opcjonalnie)
- WERSJA NA SŁODKO – wszystkie składniki zmiksować blenderem
- WERSJA WYTRAWNA – wszystkie składniki zmiksować w malakserze
- opakowanie tofu naturalnego bez GMO
- 4-5 rzodkiewek
- 1/3 awokado
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- natka pietruszki lub inna „zielenina”
- kiełki jarmużu lub inne
-
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijać 2 minuty, dodać mleko i przyprawy, ubijać jeszcze kilka chwil. Dodać mąki i ubijać do połączenia wszystkich składników. Odstawić na minimum 30 minut. Rozgrzać patelnię, na niej odrobinę oleju kokosowego. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Podawać w dodatkami. Ja usmażyłam w silikonowej foremce w kształcie serducha 😉 Do kupienia w sklepach z akcesoriami i gadżetami kuchennymi.
To nie zajmuje dużo czasu, a daje dużo frajdy!