Ten rok mija tak szybko, że nim się obejrzymy będzie po Świętach 🙂
Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie w czasie Świąt zawsze musi pojawić się ciasto z makiem. Jako, że nie jestem już fanką klasycznych ciast pełnych mąki pszennej i tony cukru, szukam sobie różnych alternatyw. Wiem, że to może wydać się dziwne, bo przecież Święta są raz w roku i mogłabym jeść to, co klasyczne, itd. Ale nie, nie mogłabym. Nie lubię czuć się źle. Nie lubię wrzucać do brzucha produktów, które mnie „zaklejają”, sprawiają, że po ich zjedzeniu robię się senna, albo ociężała. Szczególnie, że zmagam się z hipoglikemią reaktywną i niedoczynnością tarczycy.
Lubię jeść smacznie, różnorodnie
i w miarę możliwości zdrowo!
W tym roku na stole zagości ciasto z makiem bez mąki. Masę makową zrobię sama i uwierz mi, wszyscy fani maku będą się tym ciastem zajadać! Pewnie trochę przeraża Cię własnoręczne przygotowanie masy makowej. Zapewne też zastanawiasz się, jak można zrobić takie ciasto bez użycia mąki. Przecież ciasto bez mąki, to nie ciasto 😉
Ale bez obaw, przeczytaj ciąg dalszy i zobaczysz, że nie taki diabeł straszny!
DOMOWA MASA MAKOWA:
SKŁADNIKI:
- 500g mielonego maku (możesz kupić gotowy mielony lub zmielić samodzielnie)
- 2 szklanki napoju roślinnego bez cukru, np. OWSIANEGO, na który przepis znajdziesz pod tym linkiem –> https://sposobnazycie.pl/domowy-napoj-owsiany/
- 2-3 łyżki dobrej jakości miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego,
- skórka otarta z pomarańczy (pamiętaj, aby wcześniej sparzyć ją wrzątkiem),
- poszatkowane orzechy włoskie – 100g
- poszatkowane orzechy nerkowca lub migdały – 100g,
- 100g rodzynek lub żurawiny.
PRZYGOTOWANIE:
Mielony mak przełożyć do garnka z grubszym dnem, zalać napojem roślinnym i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować i gotować na małym ogniu przez minimum 30 minut. Dodać olej kokosowy i dobrze wymieszać. Rodzynki lub żurawinę wraz z orzechami, zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Następnie odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać razem i masa gotowa 🙂
Czas na proste CIASTO Z MAKIEM.
SKŁADNIKI (blaszka 25 x 30 cm):
- domowa masa makowa z powyższego przepisu,
- 4 duże jabłka,
- 4 jajka,
- 8-10 łyżek mąki owsianej lub kaszki orkiszowej.
Niewiele tego, prawda?
Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, dobrze je odsącz. Wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą makową. W osobnej misce ubij jajka i dodaj je to całej masy. Na końcu wmieszaj mąkę owsianą. Powstałą masę wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około 60 minut w 180 stopniach.
Ciasto nadaje się do krojenia dopiero, jak wystygnie.
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na prezent, możesz zakupić CUDOWNĄ SZCZOTKĘ DO SUCHEGO (lub mokrego) MASAŻU CIAŁA. Znajdziesz ją pod tym linkiem, bezpośrednio w moim sklepie –> https://sposobnazycie.pl/produkt/szczotka-do-suchego-masazu-ciala/