Naleśniki bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Coraz więcej osób potrzebuje też diety bez nabiału. Bardzo, ale to bardzo często przeraża to, bo przecież polskie klasyczne menu składa się z pszenicy, nabiału, cukru i tłuszczu. Brzmi strasznie, prawda? Dzieci kochają naleśniki z serem, na słodko. I co teraz? No jak to co. Tworzę nadzienie do naleśników. Do boju!
Nadzienie do naleśników również da się zrobić bez użycia twarogu. Ostatnio wielu rodziców, z którymi mam kontakt, podpytuje, z czym zrobić dzieciom naleśniki. Jakiś naleśnikowy wakacyjny szał jest 😉
Najlepiej, to ze szpinakiem i jakaś rybą, to moja pierwsza myśl.
Ale szybko przechodzę do myśli drugiej, bo prawdopodobieństwo trafienia w gust dzieci z tym pierwszym nadzieniem jest….niewielkie. A sama z dzieciństwa głównie pamiętam naleśniki z miksem twarogu i dżemu…
No to co?
Jest wena, więc tworzę.
NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW
SKŁADNIKI:
– kostka tofu naturalnego (do kupienia już chyba w większości sklepów),
– 200g borówek, jagód lub malin (poza sezonem spokojnie możesz użyć tych mrożonych),
– 2-3 łyżki gęstej śmietanki kokosowej (można pominąć lub dodać jogurt kokosowy bez cukru w składzie),
– odrobina wody dla rozcieńczenia konsystencji 😊
– dla „słodkożerców” łyżka erytrytolu lub dobrej jakości miodu.
Wszystkie składniki miksujesz przy użyciu blendera i „WŁALA”, gotowe!
A później wiesz, co robić. Naleśnik na talerz, smarujesz, zawijasz w trójkąt, rulon, czy jakkolwiek i siup do buzi 🙂
Nie wiem, czy wiesz, ale naleśnik zrobiony nie na mące pszennej i bez cukru, nasyci Cię bardziej i na dłużej.
A jak zrobić naleśniki?
Przepisów w Internecie są setki. Osobiście uwielbiam ten –> https://www.olgasmile.com/nalesniki-jaglane.html
Jeśli dopiero zaczynasz zmieniać dzieciom przyzwyczajenia, na początek zamień mąkę pszenną na orkiszową. Z każdym kolejnym razem dokonuj dalszych zmian. Metoda MAŁYCH KROKÓW jest najlepszą z metod!
A jeśli wolisz naleśniki w wersji wytrawnej, możesz posmarować je przepyszną pastą z nutką ajurwedy. Przepis znajdziesz tu –> https://sposobnazycie.pl/pasta-z-cieciorki-z-nuta-ajurwedy/